30 d’agost 2009

Roma en cadira de rodes

Aquest post/apunt és per aquelles persones que tenen mobilitat reduïda i han d'utilitzar una cadira de rodes per poder moure's d'un lloc a un altre. Els que em coneixeu sabeu que sóc una persona que m'agrada conèixer nous horitzons, i per tant, l'única manera de fer-ho és viatjant, quan és pot! I quan pots, les persones en la meva situació hem d'estudiar molt bé el terreny de joc d'allà on anem per no trobar-nos sorpreses inesperades (que alguna sempre en surt i intentem que siguin les mínimes) i que ens dificulti l'estada.

Una de les primeres coses que faig es investigar a internet les experiències d'altres persones i fer-me una idea a grosso modo del que em puc trobar. A dia d'avui en trobes poca informació i molta explicada en 3a persona. Per això, la meva intenció, en aquest escrit, és explicar la meva experiència a Roma en cadira de rodes amb l'afegitó de que és elèctrica, i per tant, en principi té més dificultats per salvar les diferents barreres arquitectòniques.

Mitjà de transport fins a Roma

Viatgem en vaixell de la companyia Grimaldi. Trajecte Barcelona-Civitavechia. Durada 20 hores aprox. Ens enduem el nostre vehicle també, perquè des del port de Civitavechia fins a Roma hi ha uns 80 km de distància. L'accessibilitat al vaixell és molt bona. Sense cap problema per moure't amb la cadira a tots els espais de que disposa i així fer més amena la travessia.

Ajotllament

Probablement és un dels punts crítics alhora d'escollir i cercar, com ho és el mitjà de transport amb el qual viatges. Per una persona que no té problemes de mobilitat valora, alhora d'escollir allotjaments, el preu i la ubicació, mentres que les persones que ens movem en cadira de rodes i tenim la mobilitat reduïda - en el meu cas és així - valorem que l'espai sigui completament adaptat com a primera condició, i a posterior el preu i la ubicació. Tot i que d'aquest dos darreres en faré distincions.

Alhora de cercar allotjament hem d'anar en compte que tots aquells hotels, hostals, etc., que diuen tenir habitacions per a minusvàlids cal comprovar-ho trucant-hi directament al lloc que ja tinguem decidit i explicar molt bé les necessitats que tenim, no està de més enviar-lis un mail i que també ens ho confirmin, és una decisió molt important.

En el meu cas, vàrem utilitzar www.booking.com per cercar l'hotel que més s'adequava a les meves necessitats. En una primera cerca vàrem trobar 200 hotels que deien tenir habitacions per a minusvàlids. A partir d'aquí vàrem valorar quins eren aquells que es trobaven més a prop de la ciutat, i d'aquests els més cèntrics. La ubicació és important perquè, tal i com explicaré més endavant, el transport públic a la ciutat de Roma no és gaire accessible i moure't amb el vehicle propi, una quimera. I l'alternativa a poder desplaçar-te era utilitzar algun taxi adaptat (que implica un augment de pressupost) que durant els dies que hi vaig ser-hi no en vaig veure cap. Finalment, vàrem decidir-nos per un hotel situat a prop del Castel Sant' Angelo i a 10 minuts "a peu" del centre històric de la ciutat. Vull remarcar la importància d'assegurar-te de la importància de contactar amb l'hotel abans de fer qualsevol reserva, vàrem trucar tres vegades i vàrem intercanviar mails 4 cops. L'hotel escollit www.viscontipalace.com on vàrem trobar totes les comoditats necessàries. I a un preu raonable.

Els carrers a Roma

Com tota ciutat amb molta història, i vella també, ha fet alguns passos en accessibilitat però els hi queda molt camí a recórrer. És molt normal anar per la vorera i quan havies de creuar tenir baixant però a l'altre costat trobar-te l'esglaó. I al centre de la ciutat és tota adoquinada i amb forces desnivells, lo positiu és que no hi havia voreres. Però tot i així he voltat tota la ciutat "a peu", moltes vegades però per on anaven els cotxes, amb paciència i prudència, cap problema.

Transport públic

Si bé tota l'estada l'hem fet "a peu" perquè teníem la ubicació de l'hotal força cèntrica, unes 4 vegades vàrem utilitzar el bus per guanyar temps. Poques línies de bus estan adaptades. De totes les línies de bus que arribaven a la nostra zona únicament dues línies de deu que anaven als llocs d'interés eren adaptades, però no sempre, ens vam haver d'esperar un cop fins a tres busos de la mateixa línia perquè un d'ells tingués plataforma i funcionés! Però t'adaptes i molt bé, ets de vacances i no hi ha pressa.

Llocs d'interés

Colosseo: totalment accessible. Es pot accedir al 2n pis per un ascensor.
Foro Romano: parcialment accessible.. Hi pots accedir al recinte però moure't per dins requereix dosis de paciència i tenir sort de no quedar-te clavat entre grans pedres. Inaccessible arribar al Palatino.
Museus Capitolinos: totalment adaptat. Es troben en un petit turó i s'accedeix pel lateral de l'escala principal, o bé, si vens del Foro Romano per darrera també hi ha un accés.
Basílica de Sant Pere del Vaticà: totalment adaptada. Fins i tot es pot pujar al terrat de la basílica, no així a la cúpula.
Museus Vaticans: totalment adaptats. Allà trobem la Capella Sixtina.
Pantheon: totalment accessible.
Museu Borghese: parcialment adaptat. La planta baixa es pot accedir bé però per anar a la 2a planta hi ha un ascensor molt petit on la cadira de rodes no hi cap.
Santa Maria la Maggliore: totalment adaptada.

I tota la resta de monuments i espais importants són a l'aire lliure com Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Piazza del Popolo, Piazza de la Reppublica, les Quatre Fonts, Villa Borghese, Campo de Fiore, Trastevere, i un llarg etc.

A tenir en compte

Aquells que anem en cadira de rodes elèctrica per carregar la bateria cap problema, és el mateix sistema que a Catalunya: 220v i endolls de fos forats rodons.
Els lavabos públics és força complicat i els locals de bars i restaurants són molt pocs els que estan adaptats. Un consell aprofiteu els museus que si en tenen de lavabos adaptats.

Segurament em deixo moltes coses però espero que sigui d'ajuda per si qualsevol persona que es troba en la meva situació volgués anar a visitar la ciutat eterna, Roma.

També podeu contactar amb mi per consultar-me qualsevol cosa més personalment.

Posted via email from Ivan Aranda

Roma en silla de ruedas

Este post / entrada es para aquellas personas que tienen movilidad reducida y tienen que utilizar una silla de ruedas para poder moverse de un lugar a otro. Los que me conocéis sabéis que soy una persona que me gusta conocer nuevos horizontes, y por tanto, la única manera de hacerlo es viajando, cuando se puede! Y cuando puedes, las personas en mi situación debemos estudiar muy bien el terreno de juego de donde vamos para no encontrarnos sorpresas inesperadas (que alguna siempre sale e intentamos que sean las mínimas) y que nos dificulte la estancia.

Una de las primeras cosas que hago es investigar en internet las experiencias de otras personas y hacerme una idea a grosso modo de lo que me puedo encontrar. A día de hoy encuentras poca información y mucha contada en 3 ª persona. Por eso, mi intención, en este escrito, es explicar mi experiencia en Roma en silla de ruedas con el añadido de que es eléctrica, y por tanto, en principio tiene más dificultades para salvar las diferentes barreras arquitectónicas.

Medio de transporte hasta Roma

Viajamos en barco de la compañía Grimaldi. Trajecte Barcelona-Civitavechia. Trayecto Barcelona-Civitavechia. Durada 20 hores aprox. Duración 20 horas aprox. Nos llevamos nuestro vehículo también, porque desde el puerto de Civitavechia hasta Roma hay unos 80 km de distancia. La accesibilidad en el barco es muy buena. Sin ningún problema para moverte con la silla a todos los espacios de que dispone y así hacer más amena la travesía.
Alojamiento
Probablemente es uno de los puntos críticos a la hora de elegir y buscar, como lo es el medio de transporte con el que viajes. Para una persona que no tiene problemas de movilidad valora, a la hora de elegir alojamiento, el precio y la ubicación, mientras que las personas que nos movemos en silla de ruedas y tenemos la movilidad reducida - en mi caso es así - valoramos que el espacio sea completamente adaptado como primera condición, ya posterior el precio y la ubicación. Aunque de estos dos últimas haré distinciones.

A la hora de buscar alojamiento debemos tener cuidado que todos aquellos hoteles, hostales, etc., que dicen tener habitaciones para minusválidos hay que comprobarlo llamando directamente al lugar que ya tengamos decidido y explicar muy bien las necesidades que tenemos, no está de más enviarles un mail y que también nos lo confirmen, es una decisión muy importante.

En mi caso, utilizamos www.booking.com para buscar el hotel que más se adecuaba a mis necesidades. En una primera búsqueda encontramos 200 hoteles que decían tener habitaciones para minusválidos. A partir de ahí valoramos cuáles eran aquellos que se encontraban más cerca de la ciudad, y de estos los más céntricos. La ubicación es importante porque, tal y como explicaré más adelante, el transporte público en la ciudad de Roma no es muy accesible y moverte con el vehículo propio, una quimera. Y la alternativa para desplazarte era utilizar algún taxi adaptado (que implica un aumento de presupuesto) que durante los días que estuve allí no vi ninguno. Finalmente, nos decidimos por un hotel situado cerca del Castel Sant 'Angelo y a 10 minutos "a pie" del centro histórico de la ciudad. Quiero remarcar la importancia de asegurarse de la importancia de contactar con el hotel antes de hacer cualquier reserva, tuvimos que llamar tres veces e intercambiamos mails 4 veces. El hotel elegido www.viscontipalace.com donde encontramos todas las comodidades necesarias. I a un preu raonable. Y a un precio razonable.

Las calles en Roma
Como toda ciudad con mucha historia, y vieja también, ha dado algunos pasos en accesibilidad pero les queda mucho camino por recorrer. Es muy normal ir por la acera y cuando tenías que cruzar tener rampa pero al otro lado encontrarte el escalón. Y en el centro de la ciudad es toda adoquinada y con bastantes desniveles, lo positivo es que no había aceras. Pero aun así he rodeado toda la ciudad "a pie", muchas veces por donde iban los coches, con paciencia y prudencia, ningún problema.

Transporte público



Si bien toda la estancia la hemos hecho "a pie" porque teníamos la ubicación del hotel muy céntrico, unas 4 veces utilizamos el bus para ganar tiempo. Pocas líneas de bus están adaptadas. De todas las líneas de bus que llegaban a nuestra zona únicamente dos líneas de diez que iban a los lugares de interés eran adaptadas, pero no siempre, nos tuvimos que esperar una vez hasta tres buses de la misma línea para que un de ellos tuviera plataforma y funcionara! Pero te adaptas y muy bien, estás de vacaciones y no hay prisa.

Lugares de interés

Colosseo: totalmente accesible. Se puede acceder al 2 º piso por un ascensor.
Foro Romano: parcialmente accesible. Puedes acceder al recinto pero moverte por dentro requiere dosis de paciencia y tener suerte de no quedarte clavado entre grandes piedras. Inaccesible llegar al Palatino.
Museos Capitolinos: totalmente adaptado. Se encuentran en un pequeño cerro y se accede por el lateral de la escalera principal, o bien, si vienes del Foro Romano por detrás también hay un acceso.
Basílica de San Pedro del Vaticano: totalmente adaptada. Incluso se puede subir al tejado de la basílica, no así en la cúpula.
Museos Vaticanos: totalmente adaptados. Allí encontramos la Capilla Sixtina.
Pantheon: totalmente accesible.
Museo Borghese: parcialmente adaptado. La planta baja se puede acceder bien pero para ir a la 2 ª planta hay un ascensor muy pequeño donde la silla de ruedas no cabe.
Santa Maria la Maggliore: totalmente adaptada.

Y todo el resto de monumentos y espacios importantes son al aire libre como Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Piazza del Popolo, Piazza de la Reppublica, las Cuatro Fuentes, Villa Borghese, Campo de Fiore, Trastevere, y un largo etc.

A tener en cuenta

Aquellos que vamos en silla de ruedas eléctrica para cargar la batería ningún problema, es el mismo sistema que en Cataluña: 220v y enchufes de fuera agujeros redondos.
Los lavabos públicos es bastante complicado y los locales de bares y restaurantes son muy pocos los que están adaptados. Un consejo aproveche los museos que si tienen de aseos adaptados.

Seguramente me dejo muchas cosas pero espero que sea de ayuda por si cualquier persona que se encuentra en mi situación quisiera ir a visitar la ciudad eterna, Roma.

También podéis contactar conmigo para consultarme cualquier cosa más personalmente.

29 d’agost 2009

Post-it: una mica d'humor futbolístic

</object>

El que pot arribar a passar. De fet no és massa lluny de la realitat. I, per cert, el Barça ja ha igualat en trofeus el mític de les 5 Copes de Kubala.

Posted via email from Ivan Aranda

03 d’agost 2009

Per uns dies...






Seré fora uns dies, i tant el bloc com les eines 2.0 estaran força inactives. Us deixo un curt que em van recomenar i que em va fer gràcia per compartir amb tots vosaltres.

Bones vacances per als que en teniu ara, bona tornada a la feina per als que ja les heu gaudit i, per als que encara no en feu... aviat arribaran.