02 de març 2009

Galiza i Euskadi














Ahir es varen celebrar les eleccions autonòmiques a les dues nacions sense estat que igual que Catalunya encara resten supeditades a un estat, l'espanyol.

Els resultats que s'han donat no són gaire esperançadors de cares a que els dos territoris avancin cap a la sobirania plena. De fet, a Galícia, el PP ha recuperat la majoria absoluta i per tant, de moment, s'esbaix tota possibilitat d'avançar cap a la independència o quotes de més autogovern que els companys del BNG varen iniciar fa 4 anys. Probablament, la majoria absoluta del PP s'ha donat amb l'augment de participació en les votacions, és dóna la paradoxa que amb augments de participació aquests afavoreixen als partits situats a l'esquerra i a Galícia, tot el contrari. Tants anys de governs Fraga, fins el darrer parèntesi dels últims 4 anys que han governat les esquerres, han fet que el clientelisme (caciquisme) existent en un territori galleg hagin revifat per tornar a donar el govern a la dreta més que conservadora del PP. Res a dir a la victòria aclaparadora del PP.

A Euskadi, el panorama és diametralment oposat. Els nacionalistes han guanyat les eleccions i han obtingut més diputats que fa 4 anys. Els socialistes també han obtingut més diputats que fa 4 anys quedan segons. Cal destacar, l'augment de suport que ha obtingut Aralar, amb 4 diputats, i que és l'esquerra abertzale que condemna la violència de qualsevol banda. No deixa indiferent tampoc els 100.000 vots nuls (representen el 9% de la gent que ha votat) comptabilitzats que poden ser atribuïbles a les llistes il·legalitzades de Batasuna. I per últim, l'aparició en escena de la UPyD de Rosa Díez a l'arc parlamentari basc, formació nacionalista espanyola.

Amb aquests resultats, al País Basc és l'hora de cercar el diàleg entre les diferents forces polítiques per formar govern. El sector espanyol és qui millor ho té, un pacte PSOE-PP-UPyD. Caldrà esperar per veure que passarà a Euskadi perquè ara tot són avançar hipòtesis.

Us he volgut fer un repàs sobre com he vist aquestes dues eleccions autonòmiques. Segurament molts voldran fer comparacions amb Catalunya, buscar-hi similituds i demés. Però més enllà de les possibles similituds, cada elecció és diferent, ja sigui per territori, situació política, temporalitat, etc.

+ info:
- El Bloc Gran: Aznar i Zapatero guanyen les eleccions a Euskadi
- Lo dudo mucho: El día después
- Josep Huguet (Esquerra): Sobre les eleccions al País Basc i Galícia
- Donair (PSC): Lehendakari 2.0

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada