26 de novembre 2009

La dignitat de Catalunya

M'afegeixo a l'editoral que avui tots els diaris catalans han publicat en les seves edicions. És un acte d'unitat. Tot i que la via estatutària la considero per acabada, crec que la societat catalana s'està rebel·lant a un estat, com l'espanyol, retrògrad i anclat en el passat.

La dignitat de Catalunya

Després de gairebé tres anys de lenta deliberació i de contínues maniobres tàctiques que han malmès la seva cohesió i han erosionat el seu prestigi, el Tribunal Constitucional pot estar a punt d’emetre sentència sobre l’Estatut de Catalunya, promulgat el 20 de juliol del 2006 pel cap de l’Estat, el rei Joan Carles, amb el següent encapçalament: “Sapigueu: que les Corts Generals han aprovat, els ciutadans de Catalunya han ratificat en referèndum i jo vinc a sancionar la llei orgànica següent”. Serà la primera vegada des de la restauració democràtica de 1977 que l’alt tribunal es pronuncia sobre una llei fonamental ratificada pels electors. L’expectació és alta.

L’expectació és alta i la inquietud no és escassa davant l’evidència que el Tribunal Constitucional ha estat empès pels esdeveniments a actuar com una quarta cambra, confrontada amb el Parlament de Catalunya, les Corts Generals i la voluntat ciutadana lliurement expressada a les urnes.

Repetim, es tracta d’una situació inèdita
en democràcia. Hi ha, no obstant, més motius de preocupació. Dels dotze magistrats que componen el tribunal, només deu podran emetre sentència, ja que un (Pablo Pérez Tremps) està recusat després d’una tèrbola maniobra clarament orientada a modificar els equilibris del debat, i un altre (Roberto García-Calvo) ha mort. Dels deu jutges amb dret a vot, quatre continuen en el càrrec després del venciment del seu mandat, com a conseqüència del sòrdid desacord entre el govern central i l’oposició sobre la renovació d’un organisme definit recentment per José Luis Rodríguez Zapatero com el “cor de la democràcia”. Un cor amb les vàlvules obturades, ja que només la meitat dels seus integrants estan avui lliures de contratemps o de pròrroga. Aquesta és la cort de cassació que està a punt de decidir sobre l’Estatut de Catalunya. Per respecte al tribunal –un respecte sens dubte superior al que en diverses ocasions aquest s’ha mostrat a ell mateix– no farem més al·lusió a les causes del retard en la sentència.

La definició de Catalunya com a nació al preàmbul de l’Estatut, amb la consegüent emanació de “símbols nacionals” (¿que potser no reconeix la Constitució, al seu article 2, una Espanya integrada per regions i nacionalitats?); el dret i el deure de conèixer la llengua catalana; l’articulació del Poder Judicial a Catalunya, i les relacions entre l’Estat i la Generalitat són, entre altres, els punts de fricció més evidents del debat, d’acord amb les seves versions, ja que una part significativa del tribunal sembla que està optant per posicions irreductibles. Hi ha qui torna a somiar amb cirurgies de ferro que tallin de soca-rel la complexitat espanyola. Aquesta podria ser, lamentablement, la pedra de toc de la sentència.

No ens confonguem, el dilema real és avanç o retrocés; acceptació de la maduresa democràtica d’una Espanya plural, o el seu bloqueig. No només estan en joc aquest o aquell article, està en joc la mateixa dinàmica constitucional: l’esperit de 1977, que va fer possible la pacífica Transició. Hi ha motius seriosos per a la preocupació, ja que podria estar madurant una maniobra per transformar la sentència sobre l’Estatut en un verdader tancament amb pany i forrellat institucional. Un enroc contrari a la virtut màxima de la Constitució, que no és altra que el seu caràcter obert i integrador. El Tribunal Constitucional, per tant, no decidirà únicament sobre el plet interposat pel Partit Popular contra una llei orgànica de l’Estat (un PP que ara es reaproxima a la societat catalana amb discursos constructius i actituds afalagadores). L’alt tribunal decidirà sobre la dimensió real del marc de convivència espanyol, és a dir, sobre el més important llegat que els ciutadans que van viure i van protagonitzar el canvi de règim a finals dels anys setanta transmetran a les joves generacions, educades en llibertat, plenament inserides en la complexa supranacionalitat europea i confrontades als reptes d’una globalització que relativitza les costures més rígides del vell Estat nació. Estan en joc els pactes profunds que han fet possible els trenta anys més virtuosos de la història d’Espanya. I arribats a aquest punt és imprescindible recordar un dels principis vertebradors del nostre sistema jurídic, d’arrel romana: Pacta sunt servanda, els pactes s’han de complir.

Hi ha preocupació a Catalunya i cal que tot Espanya ho sàpiga. Hi ha alguna cosa més que preocupació. Hi ha un creixent atipament per haver de suportar la mirada irada dels que continuen percebent la identitat catalana (institucions, estructura econòmica, idioma i tradició cultural) com el defecte de fabricació que impedeix a Espanya assolir una somiada i impossible uniformitat. Els catalans paguen els seus impostos (sense privilegi foral); contribueixen amb el seu esforç a la transferència de rendes a l’Espanya més pobra; afronten la internacionalització econòmica sense els quantiosos beneficis de la capitalitat de l’Estat; parlen una llengua amb més pes demogràfic que el de diversos idiomes oficials a la Unió Europea, una llengua que en lloc de ser estimada, resulta sotmesa tantes vegades a l’obsessiu escrutini de l’espanyolisme oficial. I acaten les lleis, per descomptat, sense renunciar a la seva pacífica i provada capacitat d’aguant cívic. Aquests dies, els catalans pensen, sobretot, en la seva dignitat; convé que se sàpiga.

Estem en vigílies d’una resolució molt important. Esperem que el Constitucional decideixi atenent les circumstàncies específiques de l’assumpte que té entre mans –que no és sinó la demanda de millora de l’autogovern d’un vell poble europeu–, recordant que no existeix la justícia absoluta, sinó només la justícia del cas concret, raó per la qual la virtut jurídica per excel·lència és la prudència. Tornem a recordar-ho: l’Estatut és fruit d’un doble pacte polític sotmès a referèndum. Que ningú es confongui, ni malinterpreti les inevitables contradiccions de la Catalunya actual. Que ningú erri el diagnòstic, per molts que siguin els problemes, les desafeccions i les contrarietats. No som davant d’una societat feble, postrada i disposada a assistir impassible al deteriorament de la seva dignitat. No desitgem pressuposar un desenllaç negatiu i confiem en la probitat dels jutges, però ningú que conegui Catalunya posarà en dubte que el reconeixement de la identitat, la millora de l’autogovern, l’obtenció d’un finançament just i un salt qualitatiu en la gestió de les infraestructures són i continuaran sent reclamacions tenaçment plantejades amb un amplíssim suport polític i social. Si és necessari, la solidaritat catalana tornarà a articular la legítima resposta d’una societat responsable.

4 comentaris:

 1. El text sembla d’una correcció impecable, gairebé brillant. La referència a Solidaritat Catalana, en el centenari de la seva defunció també és un encert.
  Des d’un punt de vista independentista el millor seria una sentència “hispano-espanyola”. L’estatut del 30 de setembre podia valer la pena. Aquest no.

  Tanmateix planteja un debat difícil: recolzem ara els autonomistes que duen 3 dècades bramant un estat plurinacional impossible (PSOE i CiU) o tirem pel dret i ho aprofitem per deixar al descobert la inviabilitat de l’autonomisme?.

  ResponElimina
 2. Hola Ivan!
  Crec veure visions...podrà de debò el pensament de les persones modificar la realitat?
  Comentari d'un adherit al comunicat "La dignitat de Catalunya"
  "VEO lA INDEPENDENCIA MÁS CERCA, NACÍ EN ANDALUCIA PERO LLEVO TODA LA VIDA EN CATALUÑA, CATALUÑA ES ODIADA, MAL TRATADA E INSULTADA CADA DÍA POR LOS ESPAÑOLES, ESTOY HARTO Y AUNQUE ME SIENTO ESPAÑOL, CREO QUE LO MEJOR PARA NOSTROS, LOS CATALANES, ES LA INDEPENDENCIA, AUNQUE ME DUELA, PERO ESTO ES INSOPORTABLE. CATALUÑA INDEPENDIENTE, MEJOR PARA TODOS, ESPAÑA NO ENTIENDE NADA."

  Està passant de debò?
  Visca Catalunya lliure!

  ResponElimina
 3. No ha estat gens malament el gest que han tingut tots els diaris avui. A veure què triguen els de l'oest a tergiversar-ho i a informar tot dient que els peridistes es dediquen a pressionar, o que no respecten l'estat de dret, o la constitució, o vés a saber...

  Salut Ivan i companyia.

  ResponElimina
 4. Hola Ivan!! ja saps que no participo gaire sovint en el bloc, deixo opinar als entesos:) però n'estic al corrent.

  El tema és que ahir la nit, en arribar a casa i ignorant tota la polèmica envers els diaris, vai encendre la televisió per veure l'sputnik i relaxar-me una estoneta...i fent zapping buscant el 33 topo amb un seguit de programes rentacervells posant a parir a Catalunya, els diaris, el poble i els polítics catalans (per variar una mica). Vai pensar "una altra vegada, com sempre!!!" i em vaig emprenyar com una mona,no només perque no em vai poder relaxar sinó perque una vegada més sentia a gent ignorant, carca, envejosa...etc etc donant una imatge més que negativa de nosaltres. JA N'HI HA PROU!!!!!

  Personalment, m'identifico molt amb aquest andalús que ha escrit al diari, estic farta de que continuament ens tallin les ales i que gent ignorant opini com li rota sobre nosaltres, la nostra política i les nostres accions. Nosaltres no ens hi posem en el que passa ni en el que fan ni deixen de fer a Córdoba, ni a Extremdura o a Lleó. Som la ovella negra sense motiu de ser-ho i a tothom li encanta posar-nos a parir. Que ens deixin tranquils d'una punyetera vegada.

  No crec que m'equivoqui si dic que un sentiment antiespanyol que ja era molt palpable ara está a punt de rebentar. Al menys, en el meu cas, ara ja tinc ganes de sortir al carrer per cridar a defensar la meva dignitat i la de Catalunya.
  Petons,

  MARTA

  ResponElimina