20 de març 2011

Debat sobre cultura catalana

Lluís Cabrera, Joan Manuel Tresserras i Saül Gordillo. Foto: Marianna
Divendres vaig assistir al primer dels cinc cicles de conferències que organitza la secció local d'Òmnium Montnegre, que comprèn els municipis que van de Canet de Mar fins a Calella. En aquesta primera conferència duia per títol "Parlem de cultura catalana" que va comptar amb la presència Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Lluís Cabrera, president de l'entitat Els Altres Andalusos, i moderat pel periodista i director de l'Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo.

El debat va ser molt interessant i en alguns moments "pujadet" de to pel tema de la llengua que han d'adoptar aquells que venen a viure a Catalunya. Lluís Cabrera va esperonar al públic assistent, cap un centenar al Casal l'Amistat de Calella, quan va afirmar que els catalans som forts amb el dèbil quan exigim que parli en català a un immigrant que no fa ni un mes que és a Catalunya, i ens tornem dèbils amb els poderosos quan no exigim, per exemple, que els jugadors de la Masia parlin en català.

Tresserras, va desgranar amb molta pedagogia el perquè la cultura catalana es troba en la situació que es troba. I que la seva decadència ve de segles enllà, cap al segle XVI-XV, ja que a Catalunya, la classe dirigent i amb poder que ens han manat al llarg de tots aquest temps, mai ha apostat i cregut en la seva cultura, i no podem culpabilitzar els altres el que no hem sabut fer nosaltres. Tots dos van coincidir en que som un país de pas i que rebem influències de milers de llocs del planeta, però si allò que rebem es fa en clau catalana es considera cultura catalana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada