14 d’abril 2006

Republicanisme després de 75 anys

Avui, 14 d'abril de 2006, fa 75 anys que Francesc Macià proclamà la República Catalana des del balcó de la Generalitat. Un fet històric important per la història del nostre país però que va quedar estruncada primer per una república espanyola unitària i després el sistema republicà quedà abolit per la dictadura franquista.

A dia d'avui, els ideals republicans són els que han de prevaldre. Llibertat, igualtat i fraternitat són la base de tot estat republicà. Crec en un sistema republicà democràtic, on la sobirania recau en el poble de veritat. No pot ser que encara existeixin sistemes com la monarquia parlamentària, sistema existent a l'estat espanyol, que no fomenta la llibertat (l'exèrcit depén del monarca, com en les èpoques medievals), ni la igualtat (viu del treball del poble), ni fraternitat (sense el reconeixement de la diversitat mai pot haver germanor entre pobles).

Hem de deixar els anacronismes monàrquics, que no tenen raó d'existir en el món en que vivim, i proclamar i defensar la república com a sistema democràtic, on poguem decidir qui volem que ens representi. Hem de deixar de ser partenalistes a ser nosaltres els que decidim.

Si més no, és el sistema que vull pel meu país, on el poble sigui l'actor principal de la funció.

Visca la República!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada