30 d’agost 2009

Roma en cadira de rodes

Aquest post/apunt és per aquelles persones que tenen mobilitat reduïda i han d'utilitzar una cadira de rodes per poder moure's d'un lloc a un altre. Els que em coneixeu sabeu que sóc una persona que m'agrada conèixer nous horitzons, i per tant, l'única manera de fer-ho és viatjant, quan és pot! I quan pots, les persones en la meva situació hem d'estudiar molt bé el terreny de joc d'allà on anem per no trobar-nos sorpreses inesperades (que alguna sempre en surt i intentem que siguin les mínimes) i que ens dificulti l'estada.

Una de les primeres coses que faig es investigar a internet les experiències d'altres persones i fer-me una idea a grosso modo del que em puc trobar. A dia d'avui en trobes poca informació i molta explicada en 3a persona. Per això, la meva intenció, en aquest escrit, és explicar la meva experiència a Roma en cadira de rodes amb l'afegitó de que és elèctrica, i per tant, en principi té més dificultats per salvar les diferents barreres arquitectòniques.

Mitjà de transport fins a Roma

Viatgem en vaixell de la companyia Grimaldi. Trajecte Barcelona-Civitavechia. Durada 20 hores aprox. Ens enduem el nostre vehicle també, perquè des del port de Civitavechia fins a Roma hi ha uns 80 km de distància. L'accessibilitat al vaixell és molt bona. Sense cap problema per moure't amb la cadira a tots els espais de que disposa i així fer més amena la travessia.

Ajotllament

Probablement és un dels punts crítics alhora d'escollir i cercar, com ho és el mitjà de transport amb el qual viatges. Per una persona que no té problemes de mobilitat valora, alhora d'escollir allotjaments, el preu i la ubicació, mentres que les persones que ens movem en cadira de rodes i tenim la mobilitat reduïda - en el meu cas és així - valorem que l'espai sigui completament adaptat com a primera condició, i a posterior el preu i la ubicació. Tot i que d'aquest dos darreres en faré distincions.

Alhora de cercar allotjament hem d'anar en compte que tots aquells hotels, hostals, etc., que diuen tenir habitacions per a minusvàlids cal comprovar-ho trucant-hi directament al lloc que ja tinguem decidit i explicar molt bé les necessitats que tenim, no està de més enviar-lis un mail i que també ens ho confirmin, és una decisió molt important.

En el meu cas, vàrem utilitzar www.booking.com per cercar l'hotel que més s'adequava a les meves necessitats. En una primera cerca vàrem trobar 200 hotels que deien tenir habitacions per a minusvàlids. A partir d'aquí vàrem valorar quins eren aquells que es trobaven més a prop de la ciutat, i d'aquests els més cèntrics. La ubicació és important perquè, tal i com explicaré més endavant, el transport públic a la ciutat de Roma no és gaire accessible i moure't amb el vehicle propi, una quimera. I l'alternativa a poder desplaçar-te era utilitzar algun taxi adaptat (que implica un augment de pressupost) que durant els dies que hi vaig ser-hi no en vaig veure cap. Finalment, vàrem decidir-nos per un hotel situat a prop del Castel Sant' Angelo i a 10 minuts "a peu" del centre històric de la ciutat. Vull remarcar la importància d'assegurar-te de la importància de contactar amb l'hotel abans de fer qualsevol reserva, vàrem trucar tres vegades i vàrem intercanviar mails 4 cops. L'hotel escollit www.viscontipalace.com on vàrem trobar totes les comoditats necessàries. I a un preu raonable.

Els carrers a Roma

Com tota ciutat amb molta història, i vella també, ha fet alguns passos en accessibilitat però els hi queda molt camí a recórrer. És molt normal anar per la vorera i quan havies de creuar tenir baixant però a l'altre costat trobar-te l'esglaó. I al centre de la ciutat és tota adoquinada i amb forces desnivells, lo positiu és que no hi havia voreres. Però tot i així he voltat tota la ciutat "a peu", moltes vegades però per on anaven els cotxes, amb paciència i prudència, cap problema.

Transport públic

Si bé tota l'estada l'hem fet "a peu" perquè teníem la ubicació de l'hotal força cèntrica, unes 4 vegades vàrem utilitzar el bus per guanyar temps. Poques línies de bus estan adaptades. De totes les línies de bus que arribaven a la nostra zona únicament dues línies de deu que anaven als llocs d'interés eren adaptades, però no sempre, ens vam haver d'esperar un cop fins a tres busos de la mateixa línia perquè un d'ells tingués plataforma i funcionés! Però t'adaptes i molt bé, ets de vacances i no hi ha pressa.

Llocs d'interés

Colosseo: totalment accessible. Es pot accedir al 2n pis per un ascensor.
Foro Romano: parcialment accessible.. Hi pots accedir al recinte però moure't per dins requereix dosis de paciència i tenir sort de no quedar-te clavat entre grans pedres. Inaccessible arribar al Palatino.
Museus Capitolinos: totalment adaptat. Es troben en un petit turó i s'accedeix pel lateral de l'escala principal, o bé, si vens del Foro Romano per darrera també hi ha un accés.
Basílica de Sant Pere del Vaticà: totalment adaptada. Fins i tot es pot pujar al terrat de la basílica, no així a la cúpula.
Museus Vaticans: totalment adaptats. Allà trobem la Capella Sixtina.
Pantheon: totalment accessible.
Museu Borghese: parcialment adaptat. La planta baixa es pot accedir bé però per anar a la 2a planta hi ha un ascensor molt petit on la cadira de rodes no hi cap.
Santa Maria la Maggliore: totalment adaptada.

I tota la resta de monuments i espais importants són a l'aire lliure com Piazza Navona, Fontana di Trevi, Piazza Spagna, Piazza del Popolo, Piazza de la Reppublica, les Quatre Fonts, Villa Borghese, Campo de Fiore, Trastevere, i un llarg etc.

A tenir en compte

Aquells que anem en cadira de rodes elèctrica per carregar la bateria cap problema, és el mateix sistema que a Catalunya: 220v i endolls de fos forats rodons.
Els lavabos públics és força complicat i els locals de bars i restaurants són molt pocs els que estan adaptats. Un consell aprofiteu els museus que si en tenen de lavabos adaptats.

Segurament em deixo moltes coses però espero que sigui d'ajuda per si qualsevol persona que es troba en la meva situació volgués anar a visitar la ciutat eterna, Roma.

També podeu contactar amb mi per consultar-me qualsevol cosa més personalment.

Posted via email from Ivan Aranda

3 comentaris:

  1. molt bona feina, Roma és difícil, però s'ho val..

    ResponElimina
  2. Hola,
    et passo informació de la nostra pàgina web per si t'interessa:
    http://www.turismefacil.org
    Rutes i visites per Catalunya per a persones amb mobilitat reduïda.
    Una abraçada.
    Silvia

    ResponElimina
  3. Gràcies per compartir les teves experiències. Seran molt útils per a la meva mare que va amb cadira de rodes. No gosava portar-la a Roma i acabes de convencer-me. Has contribuit a fer realitat el seu somni. Gràcies novament i ja t'explicaré com van els preparatius.

    Carme

    ResponElimina