08 de febrer 2007

On és la llibertat d'expressió?


Vull expressar el meu rebuig a tots els atacs rebuts per part de la "brunete mediàtica" i no tant mediàtica contra un article d'opinió escrit per l'Oleguer Presas. Independentment de si s'està d'acord o no amb el que diu, trobo desproporcionat tot l'enrenou que des de les espanyes ha provocat el que ell diu.

Em pregunto on és la llibertat d'expressió en aquest país? Crec, i espero equivocar-me, que la llibertat d'expressió sempre està de part d'aquells que inciten la confrontació, la divisió, en definitiva, només tenen llibertat a dir el que pensen, aquells que durant 40 anys l'han negada.

L'Oleguer és jugador del Barça, sí, i què? Té tot el dret a dir el que pensa i allò que l'inquieta, són persones mortals, faltaria més. L'actitud del seu president, Joan Laporta, de no permetre utilitzar la sala de premsa del club per contestar sobre el seu article o pronunciar-se sobre el que pensa em sembla una "baixada de pantalons" davant de tots aquells que acribillen l'Oleguer. Si des del nostre país no defensem els atacs, ningú ho farà per nosaltres.

En relació a l'article publicat al Setmanari La Directa per l'Oleguer Presas, La bona fe. Crec, sincerament que la bona fe s'esgota quan la justícia no és igual per tothom.

4 comentaris:

  1. Bon dia Ivan:

    Totalment d'acord amb el que comentes, només ampliar els comentaris d'En Laporta, de què si hagues sapigut del tema li hauria recriminat i "aconsellat" de no fer-ho.
    Aquest es el seny català? Aquest es el que n'aprenguin que va dir en un documental?
    Es que te quelcom signat l'Oleguer, en el seu contracte laboral, en el que s'inclou tot en la mesada, no tant sols el jugar a pilota?

    ResponElimina
  2. Kelme acaba de trencar de forma unilateral el contracte que havia signat amb Oleguer Presas. La causa, segons ha comunicat la marca per mitja de la COPE, han estat unes declaracions i un article del futbolista on reflexionava sobre la situació del etarra De Juana Chaos i es preguntava sobre el per què la justícia mostra diferents graus de severitat depenent de l’acusat.
    Kelme es una empresa del País València que té la seu a Elx (Alacant). Però, malgrat aquesta ubicació geogràfica, la seva pàgina Web es pot llegir únicament en llengua castellana i en llengua anglesa; en canvi no es possible llegir-la en català (o valència si així es vol anomenar la llengua parlada a Elx). Aquesta empresa, com ens explica una article publicat a ”El Periódico” s’ha beneficiat d’ajuts públiques i intenta fer-se publicitat a traves de l’esport.
    Considerar que els esportistes són únicament uns subjectes que competeixen aferrissadament entre ells per poder guanyar, utilitzar-los com a model per vendre sabates i altres materials i privar-los a la vegada del dret a expressar-se, és quelcom contrari a les llibertats més elementals i fins i tot atenta contra la dignitat humana.
    En moltes ocasions hem vist esportistes fent pública la seva opinió política. Alguns, per exemple, van donar suport a la constitució europea; d’altres han pres posició a favor de tal o tal candidat electoral, i ningú s’escandalitza. Aleshores, perquè ara hem de presenciar tot aquest enrenou?. Seguint el mateix raonament d'Oleguer Presas sobre la justícia, podríem dir que en relació a les opinions polítiques dels esportistes també hi ha diferents graus de severitat.
    Això no seràbenefiós per la marca. Per aquesta raó, crec que darrera hi han les pressions del PP valencià i de les institucions on governa.
    El producte que comercialitza Kelme és sensible a l’opinió dels consumidors, i aquests majoritàriament són joves. D’aquí ve el patrocini a determinats esportistes, en els que motls joves s’emmirallen. Potser ja va sent hora de que tots, joves i no joves, ens comencem a organitzar com a consumidors. Darrera de la compra hauria d’haver-hi la nostra consciència.

    ResponElimina
  3. Ei Menotti,

    M'ha agradat el mot "Espanyes" per definir a les persones que han carregat damunt Oleguer amb menyspreu i violència verbal més pròpia de Neanderthals que de persones que simplement, pensen una mica.
    Uns diuen que tenen més respecte per una caca de gos que per aquesta persona, altres diuen que és un terrorista, altres en diuen de més grosses... I es que per a molts, associar les paraules: Català, Culé, Llibertat d'expressió i opinió, es sinònim d'Apologia del Terrorisme, de Nazisme, de fàstic.
    Recordo aquelles paraules de Voltaire: "No estic d'acord amb el que diu, pero em barallaria fins a la mort perque vosté pogués dir-ho"
    Com hem pogut veure en les reaccions, n'hi ha que encara prefereixen les baralles, per tal d'aconseguir tapar les boques d'aquells que diuen coses que no son complaents amb els seus gustos.
    De nou, han quedat en evidència.
    El millor de tot és que ara criticaran la decisió dels tribunals per la rebaixa de la pena de presó, i més tard, carregaran contra qui decideixi deixar en llibertat al terrorista de Juana, i que sense adonarse'n, li estaran donant la raó a l'Oleguer i al seu article.
    És el que fa ser un ignorant, a uns els fa feliços, d'altres, pateixen migranyes i mals de panxa.
    En cuanta a la utilització de les instalacions del F.C. Barcelona, crec que ningú, ni el President, ni tècnics, ni jugadors les haurien de utilitzar per motius personals. Les declaracions "fora del estrictamente esportiu", s'han de fer fora del Barça. El club li paga per jugar a futbol, per a criticar les institucions públiques hi ha llocs molt mes adecuats.

    ResponElimina
  4. L´Oleguer a jugar a fútbol i no utilitzar els mitjans que té per ser jugador del Barça. Entesos, o sigui a jugar a fútbol i a fer politica en una ltre lloc. No baregem sport i politic si us plau.

    ResponElimina