19 d’abril 2009

La independència s'aconsegueix des del govern

El 16 d'abril vaig ser present a la conferència l'Esquerra que decideix on el president d'Esquerra, Joan Puigcercós (www.puigcercos.cat), va fer una crida a totes aquelles persones catalanistes (independentistes) i d'esquerres s'uneixen al projecte de l'únic partit d'esquerres i independentista, Esquerra Republicana de Catalunya. Sempre han volgut dividir la reivindicació nacional per una banda de la mà de CiU, i la reivindicació social per l'altre de la mà del PSC. Trenquem aquest bipartidisme i reivindiquem la justícia social i la llibertat nacional de la mateixa mà. De la mà d'Esquerra.

També va ser un acte emotiu perquè el vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira (www.carod.cat), va avalar a Joan Puigcercós com a candidat a les properes eleccions al Parlament de Catalunya al 2010. I d'aquesta manera es tanquen tots els possibles dubtes a qui seria el proper candidat a la presidència de la Generalitat.

És l'hora de sumar i de fer front comú. Les divisions internes únicament serveixen per afeblir el partit. Per tant, cal maduresa de partit i el gest d'en Carod així ho demostra. Esperem que el sector de l'Uriel Bertran faci un pas endavant i avali també aquesta unitat interna per fer front a les diferents comteses electorals. Mentre que el sector Carretero ha optat per una altra via, crear un nou partit, possiblement d'acord amb els seus principis d'ocupar el centre-dreta.

Com molt bé va dir Carod, la independència només s'assolirà des del govern, mai des de l'oposició. I Esquerra és la garant de polítiques nacionals i socials a la vegada. Som el partit de govern de l'esquerra independentista.

13 comentaris:

  1. sobre tot amb uns sòcis del PSC , que no tenen"els dellonses" suficients a Madrid per fer valer els seus 25 diputats per defensar Catalunya...!

    ResponElimina
  2. Permete'm dues apreciacions importants:
    En Carretero, en el seu article, no demana un nou partit, sinó una nova candidatura transversal. Com la que volia en Puigcercós amb CiU per les europees, per entendre'ns... però sense pidolar, com feia en Puigcercós.
    L'independència s'aconsegueix des del govern... si es governa bé i s'obtenen resultats, per sobre dels que obtenen els nostres adversaris (principalment, els unionistes de CiU i PSC).

    ResponElimina
  3. Iván, l´independència s´assoleix desde el govern. Però desde el govern fent president un ex ministre de l´estat espanyol. Realment us ho creieu?. O es que desde el govern el que no deixa ERC es de mamar de la mamella Iván?.
    Us heu de definir, o d´esquerres o independentistes però les dos coses en un govern on el President és un senyor com en Montilla "no cuela" Iván.
    Sort que som els convergents els que estem desunits que si no...

    Una abraçada,

    Jesús Marín

    ResponElimina
  4. Per això cal presentar-se a les eleccions, per aconseguir la independència des del govern.
    Com no s'aconsegueix la independència és essent al govern sense aconseguir la independència, no sé si m'explico, és que és tan obvi que sembla difícil d'explicar.
    Governant acceptant invasions de competències, lloant polítiques unionistes, combatent el discurs independentista titllant-lo d'essencialista o racista, lloant les esquerres jacobines espanyoles o donant aire a CiU per la pròpia mala gestió no s'aconsegueix la independència.
    Ah, independència no s'apostrofa.

    ResponElimina
  5. Em costa entendre aquest purisme dels comentaristes sense lligar-lo amb el racisme. Jo crec que a més d'un us fa falta un curset d'assertivitat. Si no l'única cosa que feu es crear enemics on haurieu de buscar aliats. Excloent a més de la meitat de les persones de Catalunya per raó de cognom o llengua no aconseguirem mai la independència. Vegeu el cas d'Euskalerria.
    Estic d'acord amb l'Ivan

    ResponElimina
  6. He fet un article al respecte: http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/130829

    Maiol Sanaüja
    www.maiol.cat

    ResponElimina
  7. Benvolgut anònim, el que és ben segur és que la independència no s´assolirà fent de govern i d´oposició alhora, o marginant sistemàticament al principal partit del pais, com feu, Canet inclós, amb clau estrictament de partit. Et dic això de Canet perquè si preguntes al vostres socis de govern estan fins el gorro de vosaltres.
    Estimada Roser, no t´adones que el PSC no vol la independència i que mai, MAI sereu una força majoritària per forçar la independència intentant sumar amb el PSC. I si el fi justifica els mitjans, tranquils, perquè el PSC no tornarà a pactar amb vosaltres.
    Una abraçada a tots.

    Jesús Marín i Hernàndez.

    ResponElimina
  8. Roser, de racisme res. El PSC no és el partit de la gent d'origen espanyol sinó el partit dels espanyolistes. Tinguin el cognom que tinguin (Raventós, Serra, Obiols, etc.).

    Quan ERC dóna el poder al PSC, dóna el poder al partit dels espanyolistes, tinguin el cognom que tinguin.

    CDC és plena d'immigrants de vella i de nova generació (i amb tot tipus de cognoms) que s'allunyen del PSC pel simple desig de viure millor. Que ERC hagi rescatat el PSC després de les desfetes de Maragall i Montilla és, simplement, un error estratègic profund.

    ResponElimina
  9. benvolgut ivan aranda, llavors com t'expliques que haguem perdut més de la meitat dels votants, i les enquestes pronostiquin una plantofada electoral per a les autonòmiques de l'any vinent?
    Com és que els independentistes se'n van massivament cap a la oposició? Com és que no estem avançant gens nacionalment des del govern? Molta gent veu E (anteriorment ERC) com una crossa sociata, i no com un 'partit independentista de govern', com dius tu. De totes formes, el temps posarà les coses al seu lloc. Els crítics són una conseqüència de la desafecció, i no vicervesa. Encara hi haurà qui, l'any vinent, després de perdre un bon grapat de diputats, tindrà la barra de donar la culpa del cataclisme a Carretero.
    salut

    ResponElimina
  10. Fa goig veure un debat com aquest. Novament et felicito Ivan per animar-nos a reflexionar.

    Personalment no tinc clara la millor estratègia per consolidar el creixement d'ERC i aconseguir que sigui una força hegemònica al Principat.

    Tinc molts dubtes sobre l'encert o l'error del pacte de govern amb el PSC i ICV + EUIA. Segurament, tot i que sentimentalment m'agradaria més pactar amb CDC + UDC, si ERC formés part d'un govern amb CiU també tindria els meus dubtes. O és que no tenen dubtes els del PSC? O és que no va tenir dubtes gent de CiU quan van pactar amb el PP el seu suport extern? Pactar amb els uns genera dubtes i amb els altres, també.

    El que sí que tinc clar és que cal governar. Hem de tenir clar que no governem amb qui triem. Recordem que CiU va oferir al PSC governar plegats. Segons cada moment i segons quines persones hi ha s'estableixen pactes de govern. Aquí Canet i a la Generalitat.

    Ens acusen d'ocupar cadires i no voler-les deixar. Escolteu, companys. Si no governem nosaltres amb la nostra gent ho farà d'altri amb la seva gent. I també cobraran, com cobra tothom que fa una feina. I això passa a cada poble i al govern del país.

    A en Jesús Marín li recomanaria que estaria bé que si pensa continuar en política local estableixi vincles amb les altres forces.

    Repeteixo, intentem pactar amb qui ens dóna garanties mínimes. Igualment, les altres forces trien socis per formar govern amb qui creuen que s'acosten més a les seves propostes. Per tant, amic Marín, crec que us hauria de fer pensar i molt com és que us vàreu quedar sols. A més vàreu defenestrar el vostre cap i també se us ha marxat l'últim de la fila. Sou inestables i insegurs. Crec que heu de madurar un pèl per poder formar govern.

    I tant de bo CiU pogués presentar una bona candidatura i entendre's amb ERC o amb el PSC. Per Canet seria bo que hi hagués una alternativa de govern preparada. Ara, crec que no existeix.

    ResponElimina
  11. A Jesus Marín,
    Es veritat que des de CDC hi ha gent que vol la independència del nostre país i que s'ajuntaria amb noslatres ERC, per arribar aconseguir la tant preuada fita. Però el problema de CDC és la poca, poquíssima credibilitat després de 23 anys de Govern.

    No ho dic des de fora i gratuitament, sinó des de dins l'administració com funcionari.

    Quan governava CDC, els dirigents dels departaments, per tant el Govern Pujol, enfocava totes les seves polítiques a millorar Catalunya, es veritat, però a voler quedar be amb Espanya. No s'ajudava aaltres territorisd de parla catalana perquè quedava malament davant Aznar.

    Ara, al govern es parla de Països Catalans, de com millorar la industria dels països catalans, de com s'ha d'enfortir la visió internacional dels Països Catalans, de com potenciar la cultura als Païsis Catalans.

    Amb els governs de Pujol, Catalunya es mirava Espanya, el referent sempre era Espanya.

    Amb ERC al govern, el referent son els Paisos Catalans i la visió Europa. Si, la independència es fa des del Govern i el govern Montilla és el primer en el qeu s'ha tingut clar que la prioritat és Catalunya, la seva gent i les seves necessitats. Sí, inclús amb Montilla però això si, amb i gràcies a ERC.

    ResponElimina
  12. Tu ho has dit, des del govern Ivan! I no pactant amb un partit espanyol i un altre com iniciativa que no saben ni què pinten!
    A les últimes eleccions vaig quedar molt decebut amb esquerra, no per això deixaré de votar-los, ja que confio en que un dia aconseguim la independència, però espero que en Puigcercós retorni el seny que el partit tenia fa uns quants anys!

    Felicitats pel blog, ens veiem pel poble!

    Marc Vilà (Billy)

    ResponElimina
  13. Benvolguts,
    Jo també m´agradaria felicitar en Iván per propossar debats que entre tots i malgrat les discrepàncies ens enriqueixen.
    Em sobta la reacció de l´Òscar, per contundent i per estar fora de lloc totalment. Els nervis són mals consellers Òscar. Et contestaré de forma educada i punt per punt per deixar ben clar la postura de CiU a tot el que dius.
    Jo també tinc clar que governant s´assoleixen els objectius, el que no vec per enlloc és que els objectius teòrics que ERC es va propossar els assoliu. I exemples ni han uns quants, estatut, finançament, etc etc. I seguiu i seguireu al govern fins que hagin eleccions o bé el president Montilla com va fer el president Maragall us faci fora.
    Pel que dius d´establir vincles, o bé tens un concepte equivocat o bé el teu concepte és diferent al meu. En un poble els vincles van més enllà de fer pactes puntuals com vosaltres heu fet. Existeixen els vincles d´amistat,de respecte i de participació per sobre dels que tu crec que prioritzes, que no són uns altres que els polítics.
    Tenim una excel.lent relació amb el Iván, amb els companys d´Unió i amb el partit socialista. Per tan, t´equivoques, un cop més. Els vincles es construeixen participant i precissament tu no participes gaire en tots aquells actes que queden lluny de la teva ideologia o bé preferències. Però bé, és la teva opció. Finalment i ho torno dir els vostres socis de govern actual a Canet estan fins amunt de la vostra actitut poc cooperativa en molts aspectes. Així que revisa els teus vincles no us quedeu desvinculats d´aqui poc temps Òscar.
    Pel que comentes de les darreres eleccions, he manisfestat molts cops que ens vam equivocar de candidat i paguem les conseqüències. I les assumim amb tota tranquil.litat. El senyor Garcia va marxar de forma voluntària per intentar que CiU governés. No va ser defenestrat com dius, tot el contrari que el senyor Bieto, que després d´anys treballant per ERC a Canet vau marginar-lo en les darreres llistes electorals.
    En Pere Serra va marxar també de forma voluntària. Aclarit.
    Presentarem una llista preparada per governar i endreçar tot allò que no funciona, que malauradament pel poble és pràcticament tot.
    Per cert Òscar, en la darrer número del Republicà presenteu una nova zona esportiva. Com la penseu finançar? És idea vostre o bé de tot l´equip de govern? Revisa els vincles.
    Una abraçada a tots.
    Jesús Marín i Hernàndez.

    ResponElimina