13 de desembre 2010

Un any després del 13D


Avui fa un any Canet de Mar es despertava per assolir una fita històrica. La seva gent, de totes les procedències, edats, i demés, van fer possible la celebració de la primera consulta popular sobre la independència de Catalunya. Una consulta no legalitzada però sí legítima. Perquè a ningú ha de fer por preguntar a la gent sobre qualsevol qüestió, per això som en democràcia. 

2.932. Aquest són els canetencs i canetenques que varen participar de la votació. Més d'un 25% de la població amb dret a votar. I tot sense cap suport institucional i sense recursos econòmics oficials. La consulta es va organitzar amb la voluntat i dedicació de la gent, per poca que sigués. Tothom hi va aportar el que bonament va poder. Tota ajuda era important. I també gràcies a les aportacions dineràries es va poder fer material de difusió i activitats per demanar que la gent participés exercint el seu vot aquell 13 de desembre de 2009. Vull recordar que gairebé 30 entitats hi van donar suport, entre associacions, empreses i partits polítics.

2.727 voten sí a la independència. Més d'un 93%. És una dada espectacular, i repeteixo, sense cap suport institucional. Canet va dir sí a un Estat propi per Catalunya. Aquell dia, tothom que hi va participar, el va viure amb il·lusió i amb esperança de que possiblement alguna cosa estava passant en el sí de la societat catalana envers a una futura situació política de Catalunya.

Després d'un any d'aquell 13D han passat moltes coses. Algunes rellevants. S'han realitzat consultes sobre la independència a més 500 municipis. La independència ja forma part de l'agenda política catalana. S'ha aconseguit socialitzar el moviment. Les enquestes diuen que cada cop hi ha més gent independentista que es tradueix en que volen una Catalunya que decideixi el seu futur. Altres dades rellevants però, al meu parer no positives, ha estat la utilització del moviment de les consultes per enfrontar a uns i afavorir a altres, els quals se n'han servit de la gran base de dades per crear la seva pròpia formació política. I el més greu de tot: ignorar la importància de fer un futur referèndum d'independència, quant aquests ens deien que era la clau de volta de tot procés d'independència. Aquestes actituds fan desprestigiar el treball d'aquells que s'hi dediquen de manera totalment altruista per la llibertat nacional. I s'ha traduït en menys participació a les diferents consultes que es van fent.

Les conseqüències de tot plegat és que quan l'independentisme es troba en el seu millor moment, al Parlament de Catalunya només hi haurà 14 diputats de 135 que en els seus programes electorals volen l'assoliment d'un Estat per Catalunya. 6 diputats menys que al 2006. 

Les consultes, i a Canet especialment, ens ha servit per veure que és possible fer un referèndum, i molts dels que van participar així ho creuen i continuen dedicant temps per fer realitat que puguem decidir el nostre futur com a país.

Article publicat al directe!cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada