24 de març 2011

5 anys de bloc

Avui fa 5 anys que vaig iniciar aquest bloc. La casualitat ha volgut que aquesta fos l'entrada 250. En aquests cinc anys he rebut 230 comentaris. El bloc ha tingut moments de frenètica publicació de posts (entrades, apunts,...), altres d'entrades més pausades, i fins i tot una aturada de gairebé un any.

Al 2009 va ser guanyador del millor bloc polític del Maresme, premis que dóna Diari Maresme.

Molts creuen que els blocs han entrat en caiguda lliura enfront de les noves "social media". Tot i així, els blocs perduren, ve a ser com l'aparició dels e-books enfront del llibre, i aquests darrers són insubstituïbles, i ho són pels seus components intangibles. Crec que en el bloc passa el mateix perquè en ell hi expliquem les coses d'una manera més extensa, que en d'altres eines 2.0 no pots fer.

També dono les gràcies a tothom que el segueix, perquè de fet també formeu part de la seva existència. Ens trobem d'aquí 5 anys més?

20 de març 2011

Debat sobre cultura catalana

Lluís Cabrera, Joan Manuel Tresserras i Saül Gordillo. Foto: Marianna
Divendres vaig assistir al primer dels cinc cicles de conferències que organitza la secció local d'Òmnium Montnegre, que comprèn els municipis que van de Canet de Mar fins a Calella. En aquesta primera conferència duia per títol "Parlem de cultura catalana" que va comptar amb la presència Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Lluís Cabrera, president de l'entitat Els Altres Andalusos, i moderat pel periodista i director de l'Agència Catalana de Notícies, Saül Gordillo.

El debat va ser molt interessant i en alguns moments "pujadet" de to pel tema de la llengua que han d'adoptar aquells que venen a viure a Catalunya. Lluís Cabrera va esperonar al públic assistent, cap un centenar al Casal l'Amistat de Calella, quan va afirmar que els catalans som forts amb el dèbil quan exigim que parli en català a un immigrant que no fa ni un mes que és a Catalunya, i ens tornem dèbils amb els poderosos quan no exigim, per exemple, que els jugadors de la Masia parlin en català.

Tresserras, va desgranar amb molta pedagogia el perquè la cultura catalana es troba en la situació que es troba. I que la seva decadència ve de segles enllà, cap al segle XVI-XV, ja que a Catalunya, la classe dirigent i amb poder que ens han manat al llarg de tots aquest temps, mai ha apostat i cregut en la seva cultura, i no podem culpabilitzar els altres el que no hem sabut fer nosaltres. Tots dos van coincidir en que som un país de pas i que rebem influències de milers de llocs del planeta, però si allò que rebem es fa en clau catalana es considera cultura catalana.

19 de març 2011

80è aniversari d'Esquerra Republicana de Catalunya


19 de març de 1931, al carrer Cross número 7 del Barri de Sants (Barcelona), es funda Esquerra Republicana de Catalunya. Avui fa 80 anys que l'Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català de Lluís Companys i el grup d'intel·lectuals L'Opinió de Joan Lluhí, es reuniren per fundar el que seria el partit hegemònic de l'esquerra nacional d'aquest país durant la República, a més de ser el garant de mantenir les institucions catalanes a l'exili durant la dictadura.

Malgrat la forta davallada a les darreres eleccions catalanes, Esquerra vol "fer del partit més vell, el partit més nou". Hem de tornar a ser l'esquerra nacional hegemònica d'aquest país.

16 de març 2011

Cues de Pansa, finalista als premis de Comunicació de la Diputació

Foto: www.radiocanet.cat
El programa "Cues de Pansa" de Ràdio Canet és finalista als premis de Comunicació de la Diputació en la categoria de millor programa de ràdio local. Emili Sànchez (foto) és el presentador i editor del programa que recull cada dijous de 22:30 a 23:30 les vivències de canetencs i canetenques de la seva vida amb el poble de Canet. És un homenatge a la memòria històrica del nostre poble.

Ser finalista és un reconeixement a tots col·laboradors de Ràdio Canet que hi dediquen hores per oferir-nos uns programes de qualitat. Personalment he tingut la sort de protagonista per un dia al seu programa, i en sóc testimoni de les hores que hi dedica en el seu temps lliure per fer un bon programa.

Des d'aquí felicitats a l'Emili, a la Mònica Martínez (la seva dona i col·laboradora del programa), i als tècnics Marc Pellejà i Víctor Samuel Pereyra.

15 de març 2011

A espatlles de gegants



Si hem aconseguit veure-hi més enllà és perquè ens hem enfilat a espatlles de gegants. Isaac Newton.

Vídeo d'Esquerra de commemoració del 80è aniversari de la seva fundació. Llibertat, igualtat i fraternitat són els nostres valors.

01 de març 2011

Mai és tard, La Vanguardia en català

El diari més llegit a Catalunya, La Vanguardia, farà la seva edició en català. És una molt bona notícia per la salut de la nostra llengua. I un pas important per la normalització del català al nostre país. Avui a Catalunya comptarem amb cinc capçaleres de diaris d'àmbit nacional en català.

La gran tasca feta pel diari Avui i El Punt van fer que el Periódico apostés per fer la seva edició en català, i el naixement del diari Ara l'any passat, un diari nou i amb una aposta clara per les multiplataformes (eines 2.0, tablets, mòbils, etc.), segurament ha fet decidir al Grup Godó fer el salt del seu producte estrella a la llengua catalana.

El català, en matèria econòmica, podríem dir que fa augmentar la competència entre la premsa, així com l'oferta, que comportarà en una millora de la qualitat del producte per ser competitius.

A la Vanguardia només li quedarà fer ser el .cat en la seva edició digital.